În ultima perioadă numărul donatorilor de sânge din județul Suceava a scăzut dramatic, iar cererile au crescut.
Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava este singurul punct din județ unde se poate dona sânge sau plasmă. Acesta deservește toate cele cinci spitale din județul nostru iar la nevoie și pacienții suceveni care sunt tratați în spitalele din Iași. Nevoia zilnică de sânge variază de-a lungul anului. În medie, într-o perioadă normală, nevoia este de 25-30 de pungi pe zi la nivelul județului Suceava. Cel mai greu ne descurcăm când avem nevoie de grupe de sânge cu RH negativ. Înainte de perioada pandemiei aveam posibilitatea de a face colectare și în alte localități a județului folosind unitatea mobilă. Acum însă, restricțiile sanitare impuse fac acest lucru imposibil, a declarat doctorul Maria Pilat, directorul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină Suceava.
Pentru a face față solicitărilor venite de la spitale din județ e nevoie de donatori, iar membrii clubului nostru s-au mobilizat și au donat sânge.
Pe lângă educație, sănătatea este una din direcțiile strategice pe care clubul nostru activează în societate. Iar cele două arii de activitate reunite duc la conceptul de educație pentru sănătate prin care ne propunem să încurajăm semenii noștri să participe activ, prin donarea de sânge, la salvarea de vieți. Împreună luptăm pentru viața celor din jurul nostru. De aceea, ne propunem ca acțiunea de azi să se transforme în viitorul apropiat într-un proiect mai amplu al clubului nostru prin care să conștientizăm comunitatea suceveană de importanța donării de sânge și impactul pozitiv pe care îl are pentru cei aflați în suferință. Gestul donării de sânge slefuiește caracterul fiecărei persoane și sădește în noi dăruirea, dragostea și empatia. Nu trebuie să fim super-eroii dintr-o poveste pentru a ajuta alți oameni, ci prin simpla donare de sânge salvăm vieți, a declarat Vasile Varvaroi, președintele clubului nostru.
Dacă doriți să donați sânge o puteți face la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava, de luni până vineri și în ultima sâmbătă a fiecărei luni, între orele 8:00 și 13:30. De asemenea, pacienții vindecați de COVID-19 pot dona plasmă pentru a salva viețile celor care luptă cu acest virus și sunt în stare critică în secțiile de ATI. Personalul centrului respectă cu rigurozitate normele de igienă și de prevenire a infecției cu noul coronavirus.
Împreună putem salva vieți!