Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Sâmbătă, 13 Martie 2021, am încheiat un parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social prin care am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica. Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.400 de kilometri care pornește...

Sâmbătă, 13 Martie 2021, am încheiat un parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social prin care am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica.

Via Transilvanica este un traseu de aproximativ 1.400 de kilometri care pornește de la Putna, județul Suceava, și se termină la Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți. Drumul poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Traseul de pe teritoriul județului Suceava are 136 de kilometri și străbate zone pitorești cu monumente istorice unice în lume.

Ruta adoptată de noi pornește de la borna 110 situată în Dorna Candrenilor și se termină la borna 123 din Poiana Stampei.

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Am adoptat 13 kilometri din Via Transilvanica

Pentru că natura este un templu de sănătate care oferă numeroase posibilități de mișcare și pentru că la Rotary Club Suceava Cetate dezvoltăm proiecte în această direcție încă de la înființarea asociației noastre, suntem onorați că am devenit acum parte din familia Via Transilvanica în calitate de părinte de drum, a spus Vasile Varvaroi, președintele Rotary Club Suceava Cetate.

Traseul este unul accesibil și ușor de parcurs chiar și de copii. Zona adoptată traversează drumuri comunale, drumuri forestiere, poteci, pajiști și coame de dealuri, trasee de drum deja existente care nu afectează în vreun fel proprietatea publică sau privată. Drumeții care parcurg acest traseu trec pe lângă ferme, unitățile producătorilor locali, case tradiționale, obiective turistice, culturale și de agrement.

Paul Burzo, voluntar Tășuleasa Social și responsabil al părinților de drum a declarat: Via Transilvanica trebuie să devină cu adevărat proiectul nostru al tuturor. Pentru ca acest lucru să se întâmple organic, ideea părinților de drum este una cu foarte mult sens. Drumul acesta va avea la un moment dat 1.400 de km, ceea ce înseamnă că Tășuleasa Social nu mai poate fi responsabilă în totalitate pentru mentenanța lui. Colaborarea cu părinții de drum presupune un transfer de know-how și de încredere, dar de asemenea dă oamenilor șansa sa fie parte din identitatea acestui proiect. Noi ne bucurăm că Via Transilvanica a fost primită cu atâta entuziasm în județul Suceava și ne pregătim să îi cunoaștem și pe părinții de drum din alte județe.

În cadrul acestui parteneriat, Rotary Club Suceava Cetate își ia angajamentul pe termen nelimitat să desfășoare activități care să aducă plus-valoare comunităților locale și mediului înconjurător:

  • să efectueze vizite și activități de ecologizare pe traseul „adoptat” ori de câte ori este necesar;
  • să interacționeze cu comunitatea locală pentru a identifica oportunități pe care le poate oferi zona;
  • să mențină o legătură strânsă cu Tășuleasa Social și să se implice în diverse acțiuni ce au ca rol o bună menținere a traseului adoptat, precum întreținerea în stare bună a indicatoarelor turistice de pe traseu;
  • să mențină o legătură amiabilă, bazată pe bună-credință, cu autoritățile locale pe orice temă legată de traseul Via Transilvanica.

Drumețul care parcurge traseul Via Transilvanica nu este constrâns să meargă cu cortul, ci poate rămâne peste noapte la o gospodărie sau la o unitate de cazare din zonă.

Acesta este întocmai spiritul proiectului derulat de Asociația Tășuleasa Social: să aducă drumeții mai aproape de oamenii locului, acolo unde pot avea o experiență diferită în fiecare zi. Localizarea traseului Via Transilvanica urmărește să deservească interesul local din punct de vedere turistic, economic și cultural. Este bine știut că la noi în zonă, oamenii au în curte casa cea bună și bucătăria de vară. Așa este tradiția locului: oaspetele va fi poftit întotdeauna în casa cea bună și va fi tratat ca un împărat. Poiana Stampei este poarta de intrare în Bucovina dinspre Ardeal, un punct de confluență între două zone istorice ale României. Îi așteptăm cu drag pe drumeți să descopere locurile noastre inedite, traiul și tradițiile localnicilor și punctele noastre de atracție precum Casa Muzeu, Tinovul Poiana Stampei ori Sala Polivalentă, a precizat Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei.

Suntem privilegiați ca țară că cineva s-a gândit să promoveze România și zonele sale pitorești într-un proiect inedit, precum al celora de la Tășuleasa Social, care să implice activ comunitățile locale cărora le aduce și numeroase beneficii. Proiectul Via Transilvanica este un promotor al autenticității și al spiritului românesc și angrenează un efort continuu al oameniilor locurilor, autorităților locale și județene. Prin prisma acestui proiect echipa RCSC contribuie la descoperirea și promovarea bogățiilor naturale și culturale și a unui stil de viață sănătos, a încheiat Vasile Varvaroi.

Scroll to Top