Un îndemn de Ziua Mondială a Diabetului

Un îndemn de Ziua Mondială a Diabetului

În data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Tema pentru acest an este Asistenta medicală și Diabetul. Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul crucial...

În data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului.

Tema pentru acest an este Asistenta medicală și Diabetul. Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul crucial pe care îl joacă asistenții medicali în sprijinirea persoanelor care suferă de diabet.

Educația și finanțarea sunt vitale pentru a sprijini profesioniștii din domeniul sănătății în lupta împotriva diabetului.

Un îndemn de Ziua Mondială a Diabetului

Cu această ocazie, colega noastră Monica Terteliu Băițan, medic șef al Secției de Boli Infecțioase și coordonator COVID la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, transmite următorul mesaj:

Trăim vremuri tulburi în care ajutorul acordat celuilalt poate însemna salvarea unei vieți. Infecția cu virusul SARS-COV-2 se extinde tot mai mult, iar numărul de cazuri crește dramatic. Personalul medical alături de voluntari luptă cot la cot pentru a ajuta cât mai mulți bolnavi, într-o luptă contracronometru, uneori la fel ca în filmul Misiune Imposibilă.

Pe lângă afectarea respiratorie și digestivă, care face parte din tabloul binecunoscut al bolii, creșterea nivelului glicemic la pacienții cu infecție COVID-19  este din ce în ce mai frecventă.

Virusul în sine poate fi un factor declanșator al diabetului aflat în stare latentă în organism (prozaic spus, în sensul în care pacientul nu se cunoștea cu diabet, dar îl dezvoltă pe parcursul infecției). Pe de altă parte, tratamentul cu doze mari de cortizon, necesar ca antiinflamator în perioada furtunii de citokine cu scopul salvării funcției respiratorii, determină câteodată creșterea glicemiei la valori alarmante. Acest lucru poate duce la apariția necesarului de insulină, atât la pacientul care nu se cunoștea suferind de diabet, cât și la pacientul diabetic, la care brusc crește necesarul de insulină.

Creșterea glicemiei mărește riscul de apariție a suprainfecțiilor bacteriene, determină modificări metabolice care trebuie corectate și atent monitorizate, modificări neurologice, renale, cardiovasculare care cresc disconfortul pacientului și, nu în ultimul rând, riscul de agravare al bolii. Pentru că tuturor le place dulcele, inclusiv virusurilor.

Așadar, de Ziua Mondială a Diabetului vă adresez un îndemn: purtați mască și evitați spațiile închise și aglomerate pentru că astfel vă protejați pe voi, pe familiile voastre și implicit pe pacienții diabetici care sunt predispuși la forme grave de boală.

Vă doresc zile bune, liniștite, cu sănătate și încredere că totul va fi bine, DOAR CU AJUTORUL TUTUROR!

Să facem bine pentru a transforma o misiune imposibilă în totul e posibil!

Misiunea clubului nostru este de a deschide noi orizonturi în cadrul comunității locale. Direcțiile strategice ale clubului vizează implementarea de proiecte în domeniul sănătății și al educației, fără a se substitui sistemului sanitar și de învățământ, ci a veni în completarea acestora, acolo unde este nevoie.

Prin intermediul campaniei END COVID-19 NOW inițiată în această primăvară, clubul nostru s-a implicat în acțiuni menite să vină în sprijinul celor aflați în linia întâi.

Ultimele noutăți

Social Media

Scroll to Top